Din guide til alt om kredittkort, lån og refinansiering !

Reiseforsikring – 3 grunner til at du MÅ ha det!

Er det slik at man egentlig trenger å ha en reiseforsikring? Dessverre finnes dette ikke et fasitsvar på dette, da vi alle kan ha veldig ulike behov når det gjelder forsikringer. Noen vil kanskje ha døgnåpen hjelp over telefon hvis det skulle skje noe. Andre vil kanskje ha en forsikring som dekker avbestilling, og gratis hjemreise for hele familien.

Det er også en stor forskjell på behovet om man er på en helgetur til tromsø, eller om man skal loffe på Orient-ekspressen gjennom Russland.

En rekke kredittkortselskap tilbyr også reiseforsikring hvis du betaler reisen med kortet deres. Verdt å merke seg her er at mange av selskapene krever at minimum 50 % av reisen er betalt via kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig, så vær obs på dette. Betaler du ikke reisen via kredittkort, eller du skal på en biltur der det ikke er naturlig å betale halvparten med et kredittkort, må du se deg om etter en annen type reiseforsikring.

Rettigheter uansett

Selv om det skulle være slik at du ikke har tegnet en reiseforsikring, så har du visse rettigheter uavhengig av dette:

– I EU/EØS har du, som medlem av folketrygden, rett til samme medisinske hjelp som innbyggerne i det landet du er i. Men det eneste beviset du har for dette er et kort du får utlevert av NAV, som viser medlemskapet i folketrygden.

– Du er automatisk forsikret dersom du av en eller annen grunn blir forsinkelser eller mister bagasjen på reise. Dette er satt via den internasjonale luftfartsavtalen kalt Montrealkonvensjonen. Verdt å merke seg her er at denne forsikringen bare går etter faste satser målt etter bagasjens vekt og omfang, ikke verdi. Så er det slik at du reiser med dyre ting i bagasjen, så kan en reiseforsikring være veldig greit å ha.

– Betaler du, som nevnt tidligere, reisen med kredittkort, kan du i følge den norske Finansavtaleloven reklamere på kjøpet. Dette er hvis du mener varen, i dette tilfelle reisen, er mangelfull eller ikke er det du mener å ha betalt for. Denne gjelder imidlertid ikke ved sykdom, tyveri eller uhell. Her må det en annen reiseforsikring til.

Sjekk før du bestemmer deg

Det er veldig mange ulike aktører og tilbydere der ute, så det er veldig viktig at man sjekker nøye hva og hvem som dekkes på din reiseforsikring.

Normalt sett omfatter reiseforsikring følgende:

– Dekker tap og skade på personlig gods. Dette gjelder både skader, tyveri og ran. Gjelder ofte også tap av pass, penger og billetter.

– Dekker sykdom som inntreffer på reisen. Dekker kostnader som løper, både legebesøk og eventuelle medisiner.

– Reiseforsikring dekker ulykker som skjer under skaden dekkes som regel.

– Hjemreise ved akutt sykdom eller død i familie dekkes.

Uansett hvor du skal, og hvor lenge du skal være der, så kan det være greit å tenke nøye over hva man vil ha dekning for på reisen. Finn ut behovet for reisen du skal på, sjekk hva du får hos de ulike tilbyderne, og bestem deg så for hvilken reiseforsikring som er best for deg.